Wat is BPPV (benigne paroxysmale positioneringsvertigo)?

Benigne paroxysmale positioneringsvertigo (BPPV) wordt ook wel benigne paroxysmale positioneringsduizeligheid (BPPD) genoemd. Dit is de meest voorkomende oorzaak van duizeligheids- of evenwichtsklachten in reactie op bewegingen van het hoofd. Er treedt een draaierig of tollend gevoel na bepaalde hoofdbewegingen bijv. bij omdraaien in bed, omkijken, overeind komen van een stoel of na bukken om iets op te rapen. De wereld kan hierbij letterlijk om je heen draaien en de aanvallen kunnen gepaard gaan met misselijkheid en braken. ‘Benigne’ betekent dat de aandoening niet te wijten is aan een ernstige aandoening van het centrale zenuwstelsel. Er is gelukkig dan ook een goed uitzicht op herstel. De symptomen treden over het algemeen snel en plotseling op (paroxysmaal) en verdwijnen weer na zo`n 30 seconden. De patiënt houdt hierdoor graag het hoofd zo stil mogelijk om niet weer nieuwe duizeligheid op te wekken. Je gaat hierdoor krampachtiger bewegen wat vaak weer secundaire pijnklachten in de rug oplevert. Vaak raken de nekspieren overbelast en niet zelden slaapt een patiënt liefst rechtop in bed om maar geen duizeligheid uit te lokken.

Andere termen die worden gebruikt zijn: (benigne) positioneringsvertigo, paroxysmale positioneringsvertigo, benigne paroxysmale nystagmus en paroxysmale positionerings nystagmus.

Wat zijn de oorzaken van BPPV

BPPV wordt veroorzaakt door losgelaten oorsteentjes binnen de boogvormige kanalen van het evenwichtsorgaan, die zijn gaan ‘zwerven’ in een bepaald gedeelte van het binnenoor: de halfcirkelvormige kanalen. Oorsteentjes bestaan uit kalksteen kristallen die liggen op een geleiachtige massa waarin zich zintuigharen bevinden. Buiging van deze haren geven informatie over het evenwicht en de positie van het hoofd door aan de hersenen. Als de oorsteentjes zich gaan verplaatsen en duizeligheidsklachten veroorzaken, spreken we van BPPV.

bppv

Welke behandeling is mogelijk bij BPPV?

In de regel krijgen patiënten bij BPPV speciale oefeningen mee van hun huisarts. Deze zijn echter nogal eens niet afdoende om de klachten te verhelpen. Bij patiënten blijvende klachten wordt door ons de Manoeuvre volgens Epley uitgevoerd. Deze behandeling bestaat uit een aantal specifieke bewegingen met het hoofd. Deze bewegingen kunnen ervoor zorgen dat de oorsteentjes naar een minder gevoelig gedeelte van het evenwichtsorgaan worden verplaatst. Onze manueel therapeuten zijn gewend om deze behandeling uit te voeren. U hoeft hiervoor niet naar het ziekenhuis.

Na de behandeling

Na de behandeling merken patiënten doorgaans dat hun klachten zeer snel verminderen. Indien dit zo is geeft dit een enorme opluchting. Meestal zijn slechts 1 à 2 behandelingen voldoende. De duizeligheid komt in ongeveer 18% van de gevallen nog ooit terug. Meer informatie vind je hier: https://www.thuisarts.nl/positie-duizeligheid-bppd