Dry needling is een nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie. Met dry needling worden hardnekkige spierverhardingen ontspannen, via het gericht prikken met een naald binnen de spier.

Een patiënt met myofasciale pijn heeft last van stijfheid en vaak acute of zelfs chronische spierpijn. Wanneer de spieren te gespannen zijn, kunnen zich pijnlijke en verharde plekken vormen; de triggerpoints. De spierproblemen kunnen vaak door een geschoolde dry needling therapeut (fysiotherapeut of manueel therapeut) worden verholpen. Het aandrukken van een triggerpoint wekt meestal dezelfde pijn op waar de patiënt last van heeft. Deze pijngebieden worden ook wel reffered pain patterns genoemd.

Voorbeelden voor indicaties voor dry needling:
- migraine, hoofdpijn, aangezichtspijn, kaakklachten.
- Problematiek over het gehele lichaam zoals nekschouder, arm klachten, lage rug, heup, bil, knie en enkel klachten.
- Whiplash
- Frozenshoulder
- Lies blessures
- Tennis/golfers elleboog
- Carpaal Tunnel Syndroom
- Hielspoor
- Zweepslag
- Jumpers knie
- Spit in de rug of nek

Verschil dry needling en acupunctuur

Ofschoon steriele acupunctuurnaalden worden gebruikt bij dry needling, is dry needling niet hetzelfde als acupunctuur. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren, de zogenaamde "triggerpoints" en is geen "energie" behandeling. Een triggerpoint is een 'knoop' in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt.


Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren, de zogenaamde "triggerpoints" en is geen "energie" behandeling. Een triggerpoint is een 'knoop' in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt.

Opleiding

Om dry needling verantwoord en effectief toe te kunnen passen, moet de fysiotherapeut hiertoe een speciale opleiding hebben afgerond.

Kijk op de pagina "Brochures" voor meer informatie.