Bekkenbodemfysiotherapie

Wat is bekkenbodemfysiotherapie?

Bekkenbodemfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie, die zich richt op problemen met betrekking tot de bekkenbodemspieren en de kleine bekken organen (blaas, darmen, baarmoeder en prostaat).

Begin jaren 80 kwamen bekkenbodemproblemen voor het eerst echt onder de aandacht, bij aanvankelijk zwangere vrouwen. In de daaropvolgende jaren is dit meer ontwikkeld en werden ook mannen en kinderen behandeld. Aanvankelijk richtte de behandeling zich vooral op urineverlies en later ook op pijnklachten door de bekkenbodem (evt. in relatie met zwangerschap), ophouden van ontlasting en pijn bij gemeenschap.

Wanneer bekkenbodemfysiotherapie?

Hebt u last van urine- en/of ontlastingsverlies, een zwaar/moe gevoel in de onderrug of bekken, moeite met plassen of ontlasten of pijn bij gemeenschap? Dan kan bekkenbodemfysiotherapie u wellicht helpen. Ook in relatie met de zwangerschap kan de bekkenbodemfysiotherapeut u tips en trucs leren om de bekkenbodem minder te belasten. Het zijn vaak vervelende klachten en over het algemeen wordt er niet gemakkelijk over gesproken.

Bij de volgende klachten is er een indicatie voor een behandeling bij de fysiotherapeut met een bekkenbodem aantekening:

  • Ongewild urine- of ontlastingsverlies
  • Obstipatie
  • Pijnklachten of een zwaar/moe gevoel in de onderrug of bekken, al dan niet in relatie met de zwangerschap
  • Pijn bij gemeenschap
  • Klachten als gevolg van een verzakking (graad 1 of 2)
 
Wat doet de bekkenbodemfysiotherapeut?

De bekkenbodemfysiotherapeut bespreekt met u uw klachten, net zoals bij andere fysiotherapeuten. Ook kan de bekkenbodemfysiotherapeut geïnteresseerd zijn in de functie van andere organen/delen in het klein bekken. Dit aangezien de bekkenbodemspieren allen invloed kunnen hebben op deze organen/delen.

Nadat duidelijk is wat uw klachten zijn, zal onze fysiotherapeut eerst uitleggen waar de bekkenbodemspieren zitten en wat precies de functie is. Indien nodig zal onze fysiotherapeut een uitwendig onderzoek uitvoeren, om u zo bewuster te maken van de bekkenbodem en te beoordelen of de spieren goed aangespannen worden.

Vervolgens wordt aan de slag gegaan met het oefenen van het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspier. Ook kunnen ademhalings- en algemene ontspanningsoefeningen voorkomen in de behandeling, aangezien dit invloed heeft op de bekkenbodem.

Bekkenbodemfysiotherapie wordt in onze praktijk gedaan door een fysiotherapeut met een aantekening voor de bekkenbodem. Dit betekent dat wij geen inwendig onderzoek mogen doen

Praktische informatie

In principe kunt u terecht bij een fysiotherapeut met een bekkenbodem aantekening zonder verwijzing van een arts of specialist. Echter is soms toch aanvullend inwendig onderzoek nodig om tot een goede behandeling te komen. . Om deze reden zullen wij u dan toch vragen een verwijzing van een arts of specialist mee te nemen.

Onze fysiotherapeut Suze Blummel, is geen master geregistreerd bekkenbodemfysiotherapeut, waardoor behandelingen niet uit de basisverzekering vergoed worden. De behandelingen worden op dezelfde wijze als algemene fysiotherapie behandeld, namelijk uit de aanvullende verzekering.

Deze specialisatie wordt in onze praktijk verzorgd door: