Bekkenbodemfysiotherapie

Wat is bekkenbodemfysiotherapie?

Bekkenbodemfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie, die zich richt op problemen met betrekking tot de bekkenbodemspieren en de kleine bekken organen (blaas, darmen, baarmoeder en prostaat).

Wanneer bekkenbodemfysiotherapie?

Heeft u last van urine- en/of ontlastingsverlies, een zwaar/moe gevoel in de onderrug of bekken, moeite met plassen of ontlasting? Dan kan bekkenbodemfysiotherapie u mogelijk helpen. Ook in relatie met de zwangerschap kan de bekkenbodemfysiotherapeut u tips en trucs leren om de bekkenbodem minder te belasten.

Bekkenbodemfysiotherapie wordt in onze praktijk verzorgd door een fysiotherapeut met een aantekening voor de bekkenbodem. Dit betekent dat wij geen inwendig onderzoek mogen doen. Ook bij complexere problematiek omtrent de bekkenbodem, verwijzen wij u door naar een master geschoold bekkenbodemfysiotherapeut.

Onze fysiotherapeut kan u het volgende bieden:

  • Basistips ten aanzien van het leren aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren,,
  • Praktische tips en trucs om de bekkenbodem te ontlasten.
 
Wat doet de bekkenbodemfysiotherapeut?

De bekkenbodemfysiotherapeut bespreekt met u uw klachten, net zoals bij andere fysiotherapeuten. Ook kan de bekkenbodemfysiotherapeut geïnteresseerd zijn in de functie van andere organen/delen in het klein bekken. Dit aangezien de bekkenbodemspieren allen invloed kunnen hebben op deze organen/delen.

Nadat duidelijk is wat uw klachten zijn, zal onze fysiotherapeut eerst uitleggen waar de bekkenbodemspieren zitten en wat precies de functie is. Uw fysiotherapeut kan u leren hoe u zelf kan controleren of u de bekkenbodem juist aan- en ontspant.

Vervolgens wordt aan de slag gegaan met het oefenen van het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspier. Ook kunnen ademhalings- en algemene ontspanningsoefeningen voorkomen in de behandeling, aangezien dit invloed heeft op de bekkenbodem.

Bekkenbodemfysiotherapie wordt in onze praktijk gedaan door een fysiotherapeut met een aantekening voor de bekkenbodem. Dit betekent dat wij geen inwendig onderzoek mogen doen. Ook bij complexere problematiek omtrent de bekkenbodem, verwijzen wij u door naar een master geschoold bekkenbodemfysiotherapeut.

Praktische informatie

Onze fysiotherapeut Suze Blummel kan u voorzien van de eerste tips en trucs om de bekkenbodem te ontlasten en te trainen.

Deze specialisatie wordt in onze praktijk verzorgd door: